نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی و آموزش مواد قانونی مناسب برای نوشتن در این لایحه مهم!

مدت زمان مطالعه 8 دقیقه
لایحه کلاهبرداری اینترنتی

لایحه کلاهبرداری اینترنتی لایحه کابردی دنیای نامحدود امروز است. کلاهبرداری به طور کلی به معنای کسب مال دیگری با فریب او و با استفاده از ابزار و وسایل متقلبانه است. امروزه با توجه به افزایش روزافزون استفاده از فضای مجازی و پیشرفت وسایل الکترونیکی، نوع جدیدی از کلاهبرداری رایج شده است. کلاهبرداری اینترنتی از جرایمی است که امروزه در تمام دنیا مورد توجه واقع شده است. کلاهبرداری اینترنتی جرمی است که با سوءاستفاده از اطلاعات دیگران، هک کردن و دزدیدن اطلاعات اشخاص و به منظور کلاهبرداری انجام می‌شود. جرائم یارانه‌ای محدود به زمان و مکان خاصی نیستند و ممکن است شخصی در فرانسه اقدام به هک سیستم و اطلاعات مالی فردی در دبی کند و با تهدید به افشای اطلاعات، از آن فرد اخاذی شود.

اینترنت علاوه بر سرعت بخشیدن به زندگی روزمره و تسهیل بسیاری از امور، برای بشر مشکلات زیادی را نیز به همراه دارد.

مصادیق جرایم اینترنتی

از جمله جرائم اینترنتی، جعل رایانه‌ای، کلاهبرداری اینترنتی، سرقت اینترنتی، تخریب داده‌ها و … است.

با توجه به اهمیت این جرائم، قانون گذار نیز حساسیت خاصی نشان داده است و برای جرایم اینترنتی متفاوت، مواد قانونی و مجازات‌های خاصی در نظر گرفته است.

استفاده از کارت بانکی گمشده یا دزدی، تهدید اشخاص به انتشار تصویر یا فیلم آن‌ها، فریب اشخاص در خرید‌های اینترنتی، از انواع کلاهبرداری اینترنتی است. مصادیق این نوع کلاهبرداری بسیار زیاد است و روز به روز، این نوع کلاهبرداری گسترده‌تر و حرفه‌ای تر می‌شود.

حتی اگر در حفظ اطلاعات شخصی و مالی خودتان احتیاط‌های لازم را به عمل آوردید، باز هم ممکن است قربانی این کلاهبرداری شوید.

براساس ماده 13 قانون جرایم رایانه‌ای ، هر کس به طور غیر مجاز و بدون اجازه از سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی، با انجام اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر دادن، از بین بردن، ایجاد یا متوقف کردن اطلاعات و از کار انداختن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا شخص دیگری به دست آورد، علاوه بر پس دادن مال به صاحب آن، به حبس از 1 تا 5 سال یا جزای نقدی بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. این ماده، کلاه ‌برداری اینترنتی را تعریف کرده و مجازات مرتکبین را نیز مشخص می‌کند.

نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی چه کاربردی دارد؟

با توجه به ماده 13 قانون جرایم رایانه‌ای، اگر هر یک از مصادیق ذکر شده در ماده برای شما اتفاق افتاد، می‌توانید به پلیس فتا مراجعه کنید و هنگامی که پلیس فتا مجرم را دستگیر کرد علیه او طرح شکایت کنید. برای ارائه مدارک بیشتر و بیان درخواست‌هایتان می‌توانید نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی را تنظیم و به دادگاه تقدیم کنید.

نحوه نوشتن نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی و سایر جرایم اینترنتی

در زمان تنظیم نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی می‌توانید به مواردی که در ادامه توضیح می‌دهیم اشاره کنید. با ما همراه باشید.

مواد قانونی مناسب برای نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی و سایر جرایم

در این بخش، مواد قانونی مناسب این لایحه برای کلاهبرداری اینترنتی را بررسی می‌کنیم. با توجه به هر لایحه، نوع ماده‌ای که باید از آن استفاده کنید، متفاوت است.

ماده 729 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی

براساس ماده 729 تعزیرات قانون مجازات اسلامی، هر کس به صورت غیر‌مجاز به اطلاعات یا سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت می‌شوند دسترسی پیدا کند، به حبس از 91 روز یا یک‌ سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دوی این مجازات‌ها محکوم خواهد شد.

ماده 730 در مورد شنود غیر مجاز مکالمات

در ماده 730 این قانون شنود غیرمجاز را گوش دادن به محتوای در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی در سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا امواج الکترونیکی یا نوری توصیف می‌کند و مجازات مرتکبین این جرم، حبس از 6 ماه تا 2 سال یا جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات خواهد بود.

ماده 740، مناسب لایحه کلاهبرداری اینترنتی در مورد سرقت اطلاعات شخصی

طبق ماده 740 این قانون، شخصی که به صورت غیرمجاز و بدون اجازه، اطلاعات متعلق به شخص دیگری را به دست آورد، اگر عین اطلاعات در اختیار شخص مالک اطلاعات باشد، به جزای نقدی از 1 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال و اگر اصل اطلاعات در اختیار صاحب اطلاعات نباشد، به حبس از 91 روز تا 1 سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

اگر شخصی به اطلاعات خانوادگی، کاری یا خصوصی شما بدون اجازه شما دسترسی پیدا کند، شما می‌توانید در دادگاه و در نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی به این ماده استناد کنید.

نمونه لایحه برای کلاهبرداری اینترنتی

ماده 743 با موضوع تهدید یا فریب اشخاص و…

طبق ماده 743 این قانون، چنانچه شخصی به قصد دسترسی به محتویات قبیح، دیگران را تحریک یا تشویق یا تهدید کند یا اشخاص را فریب دهد یا روش‌های دسترسی به محتویات را آموزش دهد به حبس از 91 روز تا 1 سال و جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هردو مجازات‌ محکوم خواهد شد.

اگر شخصی سایر افراد را به ارتکاب جرائم منافی عفت (اعمال جنسی یا آزار و اذیت زنان) یا مصرف مواد مخدر یا خودکشی یا انحرافات جنسی یا اعمال خشونت آمیز تحریک یا تشویق یا تهدید کند، آن‌ها را دعوت به این اعمال کند، فریب دهد، روش ارتکاب یا مصرف را آموزش دهد یا تسهیل کند، به حبس از 91 روز تا 1 سال یا جزای نقدی از 5 میلیون تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

قانون‌گذار به دلیل اهمیت این جرائم، تحریک، تشویق و آموزش این اعمال را نیز جرم‌انگاری کرده است. اگر نوجوان یا فرزند شما مورد سوءاستفاده و تهدید این افراد قرار گرقته است، در نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی می‌توانید به این ماده استناد کنید.

ماده 745 با موضوع انتشار فیلم‌های شخصی شما

براساس ماده 745 تعزیرات قانون مجازات، هرکس با استفاده از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی و خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون اجازه او و به صورت غیرقانونی در دسترس دیگران قرار دهد یا انتشار دهد، به صورتی که موجب ضرر و زیان یا هتک حیثیت (از بین رفتن آبروی شخص یا بدنامی) او شود، به حبس از 91 روز تا 2 سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

اگر اشخاصی با تهدید، قصد اخاذی از شما را با فیلم یا عکس‌هایتان داشتند، در نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی به این ماده استناد کنید.

ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی، از ماده‌های مهم لایحه کلاهبرداری اینترنتی

براساس ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی، اگر کسی در تبادلات الکترونیکی، با سوء‌ استفاده و یا استفاده ‌غیرمجاز از اطلاعات پیام‌ها، برنامه‌ها و سیستم‌های رایانه‌ای و وسایل ارتباط از راه دور و‌ ارتکاب اعمالی نظیر ورود، از بین بردن، توقف، دخالت در عملکرد برنامه یا سیستم‌ رایانه‌ای و غیره دیگران را فریب دهد یا سبب گمراهی سیستم‌های پردازش خودکار شود و از این طریق، برای خود یا دیگری وجه نقد و اموال یا امتیازات مالی به دست آورد و ‌اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب می‌شود و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال، به حبس از یک تا‌ سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال اخذ شده محکوم می‌شود.

تبصره این ماده شروع به این جرم را نیز جرم دانسته و مجازات آن را حداقل مجازات ذکر شده در این ماده بیان کرده است.

شروع به جرم به معنی این است که مجرم، فرایند انجام جرم را آغاز ‌کند اما به دلیلی جرم به نتیجه نرسد.

شما به عنوان شاکی کلاهبرداری اینترنتی می‌توانید از این مواد در تنظیم نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی استفاده کنید.

از چه آیه‌ا‌ی در تنظیم نمونه لایحه کلاهبرداری اینترنتی استفاده کنم؟

در آیات 29 سوره نسا و 138 سوره بقره بیان شده است که ای کسانی که ایمان آورده‌اید مال یکدیگر را به ناحق (باطل) نخورید. کلاهبرداری اینترنتی نیز نوعی به دست آوردن مال ناحق محسوب می‌شود و خداوند انسان را از خوردن مال دیگران منع کرده است. با همین استدلال، می‌توانید در متن لایحه‌ای که می‌نویسید، به این آیه‌ها اشاره کنید.

پیشنهاد ما

شما می‌توانید وظیفه تنظیم لایحه کلاهبرداری اینترنتی خود را به ما بسپارید. برای این کار، به صفحه تنظیم لایحه وارد شوید و درخواستتان را ثبت کنید.

علاوه براین، اگر تمایل دارید در این خصوص با یک وکیل مجرب گفتگو داشته باشید، پیشنهاد ما به شما استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی است.

مهدیه تدین
خانم «مهدیه تدین»، کارشناس حقوقی است و در تیم تحریریه رکلا فعالیت می‌کند. ایشان در زمینه‌های مختلف حقوقی - قراردادی در رکلا محتوا تالیف کرده است.