لایحه تهدید به مرگ ؛ یکی از انواع مهم لایحه در جرایم علیه اشخاص

مدت زمان مطالعه 7 دقیقه
لایحه تهدید به مرگ

لایحه تهدید به مرگ یکی از انواع لایحه تهدید است که فرد برای حفظ جان خود و خانواده‌اش، به دادگاه تقدیم می‌کند. تهدید به مرگ، معمولا اکراه شخص مورد تهدید را به همراه دارد. اکراه به معنی آن است که فردی به انگیزه کسب مال یا انجام عملی غیر قانونی، دیگری را وادار به انجام کاری ‌کند. در این حالت فرد از ترس جان خود و خانواده‌اش خواسته مورد نظر فرد تهدیدکننده را انجام می‌دهد.

تهدید به مرگ می‌تواند به دلیل وجود مالی باشد که شخص تهدید کننده به دنبال کسب آن است یا می‌تواند به دلیل خواسته غیرقانونی باشد که فرد تهدید کننده از دیگران دارد. لایحه تهدید به مرگ‌ یکی از مهم‌ترین موضوعات جرم تهدید است. در واقع بسیاری از لایحه‌های مربوط به جرم تهدید، درباره تهدید به مرگ است.

در جرم تهدید به مرگ، صرف نظر از اینکه تهدیدکننده چه تقاضایی دارد، ماهیت تقاضا یا درخواست، باید غیرقانونی باشد. به عنوان مثال ممکن است شخص تهدید کننده به دیگری بگوید: اگر ماشین خود را به من ندهی فرزند تو را می‌کشم. فردی که خود یا خانواده‌اش تهدید به مرگ شده‌اند، با تنظیم لایحه تهدید به مرگ از دادگاه تقاضا می‌کند تا فرد تهدیدکننده برابر قانون محاکمه و در نتیجه مجازات شود.

کاربرد لایحه تهدید به مرگ در فضای مجازی

ممکن است لایحه تهدید به مرگ زمانی تنظیم شود که شخصی، دیگری را در فضای مجازی، تهدید به مرگ کند، به این صورت که تهدید کننده، در یکی از شبکه‌های اجتماعی، این شخص را مورد خطاب قرار داده و او را به مرگ خود یا عزیزانش تهدید کند.

از جهت تعیین مجازات، تهدید به مرگ در فضای مجازی هیچ تفاوتی با تهدید حضوری ندارد. همچنین ممکن است یک شخص، با تماس تلفنی یا ارسال پیامک، فردی را به مرگ تهدید کند. در این حالت نیز جرم تهدید به مرگ تحقق یافته است. شخصی که به دلیل این تهدیدها دچار نگرانی و ترس شده، با نوشتن لایحه تهدید به مرگ و تقدیم آن به دادگاه، آرامش را به خود و خانواده‌اش بر می‌‌گرداند. زیرا در این شرایط خود را در پناه و حمایت قانون می‌بیند.

نکات مهم جرم تهدید به مرگ

  1. در جرم تهدید به مرگ، باید ترس از انجام عمل از سوی تهدید کننده و در نتیجه توانایی انجام موضوع تهدید، وجود داشته باشد. در مواقعی که تهدید کننده فردی است که همیشه طبق عادت، سخنان تهدیدآمیز بیان می‌کند ولی آن را عملی نمی‌کند، جرمی تحت عنوان تهدید محقق نمی‌شود. مثلاً ممکن است فردی به ‌شوخی به دیگران بگوید: اگر به وسایل من دست بزنید، شما را خواهم کشت. مسلماً این موضوع، تهدید به مرگ نیست زیرا برای تحقق جرم تهدید، وجود عناصر متعدد لازم است. در نتیجه برای اینکه جرم تهدید به مرگ صورت بگیرد، فرد باید سوءنیت داشته باشد. یعنی قصد داشته باشد با گفتار یا عمل خود دیگری را بترساند و از روی عمد دیگری را تهدید کند.
  2. نکته دوم درباره جرم موضوع لایحه تهدید به مرگ این است که فرد تهدید کننده باید توانایی اجرای تهدید را داشته باشد تا بتوانیم اقدام او را جرم بدانیم. به عنوان مثال ممکن است فردی که از لحاظ فیزیکی بسیار ضعیف و ناتوان است به فردی که توانایی بدنی بالایی دارد، چنین بگوید که باید با همین دستانم تو را بکشم. در این حالت فرد توانایی انجام تهدید را ندارد و به طرف مقابل این تهدید نیز هراسی وارد نمی‌شود. این‌مورد را نمی‌توان تهدید به مرگ دانست. نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که به محض ترس از گفته یا عمل فردی نمی‌توان او را متهم به جرم تهدید به مرگ کرد. تهدید به مرگ جرمی است که باید توسط قاضی بررسی و تشخیص داده شود.

سایر نکات مهم جرم تهدید به مرگ

  1. جرم تهدید به مرگ جرم مطلق است، یعنی مقید به نتیجه نیست. به عبارت دیگر همین که تهدید به مرگ برای قاضی احراز شود، این جرم واقع‌ شده است. در جرم تهدید به مرگ فرقی نمی‌کند که تهدید نسبت به یک نفر یا چند نفر صورت گرفته باشد. همچنین تفاوتی میان علنی یا غیر علنی بودن جرم وجود ندارد. به ‌محض اینکه فرد، به ‌طور عمد با گفتار یا عمل خود دیگران را به مرگ تهدید کند، این جرم واقع می‌شود. در این حالت شخصی که مورد تهدید قرار گرفته است، با تنظیم لایحه تهدید به مرگ ، صدور حکم عادلانه و مجازات مجرم را از شخص قاضی درخواست می‌کند.
  2. در صورتی که جرم تهدید به مرگ منجر به ارتکاب قتل شود، در این حالت مجازات مستقلی برای تهدید در نظر گرفته نمی‌شود بلکه شخص مجرم، طبق حکم دادگاه، محکوم به مجازات قتل خواهد شد.
  3. چنانچه شخصی به دیگری بگوید که امروز حتما فرزند تو را می‌کشم و این شخص از ترس این تهدید، جان خود را از دست بدهد، شخص تهدید کننده قاتل است و قصاص می‌شود، زیرا علت مرگ، تهدید او بوده است.

قابل گذشت بودن جرم موضوع لایحه تهدید به مرگ

به دلیل آنکه جرم موضوع لایحه تهدید به مرگ جنبه خصوصی دارد، در صورتی‌ که فردی دیگری را به مرگ تهدید کند ولی بعد از مدتی میان آن‌ها صلح و سازش ایجاد شود یا شخص تهدید کننده رضایت دیگری را جلب کند، رسیدگی در هر مرحله‌ای که باشد متوقف می‌شود، زیرا جرم تهدید به مرگ، از جرائم قابل گذشت است.

البته تهدید به مرگ در صورتی ‌که در میان مردم و با سلاح انجام شود، ممکن است عنوان محاربه به خود بگیرد. در این حالت علاوه ‌بر جنبه خصوصی، جنبه عمومی نیز وجود دارد. در اینجا با فرد مجرم مطابق مقررات محاربه برخورد می‌شود.

کاربرد لایحه تهدید به مرگ

فردی که به ‌جهت تهدید به مرگ خود و عزیزانش دچار هراس و نگرانی شده است با تنظیم لایحه تهدید به مرگ و تقدیم آن به دادگاه از قاضی تقاضا می‌کند که به خواسته او رسیدگی کند. همچنین شخص از قاضی تقاضا می‌کند که از وقوع حوادث احتمالی آینده جلوگیری کند. تهدید به مرگ می‌تواند سبب شود که فرد تهدید کننده به حبس یا شلاق محکوم شود.

مجازات جرم تهدید به مرگ چیست؟

در قانون مجازات اسلامی برای جرایم مجازاتی تعیین‌ شده است. مطابق ماده ۶۶۹ این قانون، متهم به حبس از ۱ ماه تا 1 سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه یا هر ۲ مجازات محکوم خواهد شد. بر اساس قانون این جرم قابل گذشت است. یعنی پیگیری و شکایت علیه متهم توسط شاکی صورت می‌گیرد. اگر شاکی علیه متهم شکایت نکند، او مجازات نخواهد شد. در صورتی‌ که شاکی به او رضایت دهد و از او گذشت کند، دادرسی و مجازات متوقف می‌شود.

آیا جرم تهدید به مرگ در فضای مجازی نیز قابل تحقق است؟

جرم تهدید به مرگ از جرایمی محسوب می‌شود که در فضای مجازی نیز قابل تحقق است. این جرم با ارسال پیامک تهدیدآمیز یا ارسال متن، کلیپ یا فایل صوتی تهدیدآمیز در فضای مجازی نیز محقق می‌شود.

فردی را در نظر بگیرید که از طریق فضای مجازی، دیگران را به مرگ تهدید می‌کند. ممکن است او این کار را با ارسال یک فایل صوتی تهدیدآمیز انجام دهد. در این حالت شخصی که از این طریق به مرگ، تهدید شده است، می‌تواند علیه مرتکب شکایت کند. او می‌تواند با تنظیم و تقدیم لایحه، اظهارات خود را به صورت کتبی به دادگاه کیفری دو ارائه دهد.

مشاوره حقوقی تلفنی یا وکیل + تنظیم لایحه

شما می‌توانید تنظیم لایحه تهدید به مرگ خود را به ما بسپارید. برای تنظیم لایحه ، بر روی لینک قبل بزنید. همچنین تیم حقوقی رکلا افتخار دارد که برای پاسخگویی به کلیه پرسش‌های حقوقی در زمینه انواع لوایح و قراردادها، خدمات مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل را در اختیار شما قرار دهد. بنابراین برای دستیابی به پاسخ سوالات حقوقی خود، می‌توانید لینک تعیین شده برای این دسته از خدمات حقوقی را انتخاب کنید.

منا سبزه وند
با توجه به اینکه «منا سبزه وند» کارشناس حقوقی و پژوهشگر امور حقوقی - قراردادی است، رکلا افتخار داشته است که در تیم تحریریه خود، تالیف بخشی از مقالات مهم را به ایشان محول کند.
ثبت نظر یا سوال
star star star star star
نظرات
account_circle
وحید حسینی
thumb_up_alt
باعرض سلام. شخصی به دفعات زیاد بنده را تهدید به مرگ، فحاشی رکیک و ناموسی و اقرار به این کرده که دیه هم گذاشته برای کشتن بنده که تمامی این موارد را در پیام‌های صوتی متعدد در واتساپ برای اینجانب ارسال کرده است. بنده با چه عنوانی می‌توانم از ایشان شکایت کنم؟
01:03
24 آذر 1400
سید ابراهیم زارع مویدی
مشاور ارشد قراردادها
سلام. شما با عناوینی مانند مزاحمت تلفنی، تهدید و توهین می‌توانید علیه ایشان طرح دعوا کنید.
09:50
25 آذر 1400